Dette gæsteblogindlæg er skrevet af Billy Regnskabsprogram

Coronakrisen har sat sine spor i økonomien, og mange virksomheder oplever nu de konsekvenser, som krisen har medført. Flere selvstændige har oplevet et tab i omsætning, mens andre virksomheder har været nødsaget til at afskedige gode medarbejdere, som følge af coronakrisen. Som virksomhedsejer skaber det nogle bekymringer i forhold til, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Kan vi mon stadig holde forretningen kørende, eller er vi nødt til at afskedige flere medarbejdere?

Heldigvis er der hjælp at hente. I blogindlægget her får du gode råd til, hvordan du og din virksomhed kan komme igennem coronakrisen uden alt for store økonomiske konsekvenser.

Undersøg om du kan få kompensation

Hvis du har svært ved at betale dine faste udgifter eller lønninger til dine medarbejdere på grund af et tab i omsætningen, så er det en god idé at undersøge mulighederne for at søge om kompensation.

Regeringen har indført flere forskellige hjælpepakker med det formål at mindske presset på virksomhedernes likviditet, mens corona er i udbrud. Der er altså massere af hjælp at hente, som kan gavne dig og din virksomhed.

Hos Billy Regnskabsprogram kan du finde flere forskellige guides til, hvordan du søger om kompensation, samt hvilke krav du og din virksomhed skal opfylde.

Her kan du se en oversigt over nogle af hjælpepakkerne, som kan være en god hjælp til dig og din virksomhed.

1 – Kompensation for faste udgifter

Med denne kompensation kan du få dækket en andel af dine faste udgifter. Hvor meget du kan få i kompensation afhænger af størrelsen på dit omsætningstab.

Disse krav skal du opfylde for at få kompensation:

 • Du skal have et dansk CVR-nummer.
 • Din virksomhed skal være stiftet senest den 9. marts 2020.
 • Du skal have faste udgifter for minimum 12.500 kr. i kompensationsperioden.
 • Du skal forvente et omsætningstab på mindst 35% som følge af coronavirus.

Så meget kan du få i kompensation, hvis du har følgende omsætningstab:

 • Omsætningstab på 35% – 60% = 25% i kompensation
 • Omsætningstab på 60% – 80% = 50% i kompensation
 • Omsætningstab på 80% – 100% = 80% i kompensation

 

2 – Kompensation for tabt omsætning

Hvis du er selvstændig kan du få midlertidig kompensation for en del af dit omsætningstab. Opfylder din virksomhed kravene til kompensation, kan du få dækket 75% af dit omsætningstab. Dog maks 23.000 kr. om måneden.

For at modtage denne kompensation skal du ligeledes opfylde en række krav:

 • Du må maks have 10 fuldtidsansatte.
 • Du skal mindst have haft en omsætning på 10.000 kr. i gennemsnit om måneden før coronavirus.
 • Du forventer om et omsætningstab på mindst 30% som følge af coronavirus.

 

3 – Lønkompensation

Ved at søge om lønkompensation kan du få hjælp til dine lønudgifter og undgå at afskedige dine medarbejdere. Du kan få denne kompensation, hvis du som følge af coronavirus står til at afskedige 30% af din medarbejderstab eller mere end 50 ansatte.

Dette kan du få i lønkompensation til dine medarbejdere:

 • Til de medarbejdere, som er fuldtidsansatte og ansat som funktionærer, kan du få kompensation for 75% af de samlede lønudgifter.
 • Til de medarbejdere, som er fuldtidsansatte og ansat som ikke-funktionærer, kan du få kompensation for 90% af de samlede lønudgifter.
 • Til dine deltidsmedarbejdere vil beløbsgrænsen tilpasses til det antal timer, som din medarbejder har i virksomheden.

Størrelsen på kompensationen må maks udgøre 30.000 kr. pr. fuldtidsansat.

 

4 – Få udbetalt moms og lønsumsafgift som et rentefrit lån

Du kan også få udbetalt moms og lønsumsafgift som et rentefrit lån for at øge likviditeten yderligere i din virksomhed.

For små og mellemstore virksomheder er det muligt at få tilbagebetalt moms som et rentefrit lån. Det vil sige, at hvis du har indbetalt moms for andet halvår eller fjerde kvartal 2019, kan du få tilbagebetalt den moms som et rentefrit lån. Lånet vil svare til den moms, du indberettede 2. marts 2020.

Betaler du derimod lønsumsafgift og afregner efter metode 4, kan du på samme måde få tilbagebetalt din lønsumsafgift som et rentefrit lån. Hvis du indberetter lønsumsafgift kvartalsvis, kan du få udbetalt den lønsumsafgift, du indberettede i 1. kvartal 2020. Indberetter du lønsumsafgift af dit overskud, kan du få en fjerdedel af den lønsumsafgift, som du indberettede i 2019, som et rentefrit lån.

Gældende for begge lån er, at de skal betales tilbage senest 1. april 2021.

Spørg dine kreditorer om hjælp

Det kan også være en god idé at spørge dine kreditorer om muligheder for at få henstand på afdrag af dine lån i en periode, da det vil skabe lidt ro i din økonomi. På den måde kan du øge likviditeten i din virksomhed og få dine penge til at strække sig lidt længere.

Tænk ud af boksen og fasthold dit salg

Som følge af corona kan vi desværre ikke have den samme kontakt til vores kunder, som vi plejede. Det betyder, at vi kan være nødsaget til at tænke ud af boksen og  f.eks. ændre vores forretningsmodel eller bruge helt nye salgsteknikker og kanaler for at komme sikkert igennem coronakrisen.

Idet vi ikke kan have fysisk kontakt med hverken vores medarbejdere eller kunder, er vi nødt til at tænke i mere digitale baner og eventuelt anvende online salgs- og kommunikationskanaler for at vedligeholde kontakten til vores kunder og øge chancen for at fastholde vores salg både under og efter coronakrisen. Et forslag til, hvordan du kan skabe opmærksomhed omkring din virksomhed er ved at optimere din digitale marketingindsats. Du kan eventuelt undersøge, om du kan lave interessante nyhedsbreve, fængende blogindlæg eller webinarer, som kan hjælpe dine kunder.

Hvis du ikke allerede har oprettet din virksomhed på sociale medier, er der rig mulighed for at gøre det nu. Ved at oprette din virksomhed på de sociale medier får du mulighed for at møde dine kunder på en ny måde og en chance for at øge din kendskabsgrad hos potentielle kunder. Udnyt derfor denne mulighed for at fastholde dit salg.

Credits:

 • Foto: Anette Hallstrøm
 • Grafik: Canva