+45 5157 8146

Foto: Nattanan Kanchanaprat fra Pixabay

Historien om en podcast, en indsamling som blev opdaget af Indsamlingsnævnet, nogle få donationer, et glemt regnskab og en trussel om politianmeldelse

Når du har læst denne artikel, vil du forhåbentlig blive klogere på:

  • Hvad der kræves for at få tilladelse til at indsamle donationer til en podcast
  • Hvorfor du skal lave en “Komité” selvom du er et enkeltmandsfirma
  • At du skal huske at sende og offentliggøre et regnskab, hvis du vil undgå en politianmeldelse
  • At der er masser af bøvl og administration forbundet med at få tilladelse til en indsamling
  • At du derfor kan overveje, om du samler nok penge ind, så det er besværet værd

Historien kort

Da Covid19 blæste ind over verden fra øst, vidste jeg ikke, om jeg skulle nedlægge min virksomhed og om jeg ville få nogen indtjening overhovedet. Historien har vist, at det fik jeg heldigvis. Men midt i usikkerhedens dødvande, tog jeg derfor en beslutning om at skabe en podcast, nemlig Historier fra Coronaland, hvor jeg via Skype/Zoom interviewede danskere i Danmark og andre steder i verden om, hvad de foretog sig under Coronatiden.

For at få en eller anden form for indtægt på podcasten, tænkte jeg, at jeg kunne få folk til at donere et lille beløb for hver episode via sitet 10er.dk. Det var der fem dejlige mennesker der gjorde, og jeg fik lidt håndører ind til de faste udgifter, man har som podcastproducer.

Indsamlingsnævnet fik øje på 10’er

På et tidspunkt fik vi, der modtog penge fra 10er.dk, en besked om, indsamlingsnævnet havde “fået øje på os”. Så nu skulle man anmelde sin indsamling til Indsamlingsnævnet og sågar betale for indsamlingen. Og da jeg er en lovlydig borger, gik jeg straks på Indsamlingsnævnets hjemmeside og downloadede en formular. Den udfyldte jeg forkert. For jeg fik den udfyldte ansøgning retur med følgende besked:

Indsamlingsnævnet har ikke fundet de indsendte oplysninger tilstrækkelige til, at nævnet kan tage stilling til din ansøgning. Da i er registreret som enkeltmandsvirksomhed, skal i ansøge som komité. Nævnet gør opmærksom på at alle 3 komité medlemmer skal underskrive ansøgningen.

Undskyld, hvad? Da jeg er en enkeltvirksomhed, skal jeg ansøge som en komité? Hvori ligger logikken?

Komitéen samles

Men jeg samlede en komité. For indsamle det ville jeg. Og indsamle lovligt, det ville jeg også. Komitéen bestod af to mennesker, jeg kender godt. De skrev under, jeg fik min tilladelse, og så var vi kørende. Jeg udgav Historier fra Coronaland – og pengene “væltede ind”. Eller det vil sige – administratoren på sitet 10’er.dk glemte mig, så i flere måneder kom der ingenting. Men lad nu det ligge.

En trussel om politianmeldelse landede i eboks

Det er ikke hver dag, man modtager et brev i eboks om, at man kan risikere en politianmeldelse. Det var ikke desto mindre det, som skete i starten af januar 2022. Jeg havde nemlig lykkeligt glemt alt om indsamlingen, og at jeg havde forpligtet mig til at indsende et regnskab over indsamlingen. Så jeg hastede igen til Indsamlingsnævnets hjemmeside, downloadede regnskabsblanketten og udfyldte den. Komitéen skulle selvfølgelig skrive under igen. Men da jeg så blanketskabelonen, blev jeg lidt provokeret igen!

Hvorfor går en præfabrikeret blanket automatisk ud fra, at man har overskud?

Af blanketten fremgår det nemlig, at man har overskud på sin indsamling. Og det er desværre ikke tilfældet med min ydmyge indsamling til Historier fra Coronaland.  Den havde nemlig et underskud på 1.386,92 Hvis man fratrækker prisen for at hoste en podcast med gebyret til Indsamlingsnævnet, er det beløbet, som står til slut. Hvis jeg derimod havde regnet min egen arbejdstid og timepris med ind i ligningen, havde underskuddet set helt anderledes ud.

Må jeg foreslå en bagatelgrænse for indsamlinger til podcasts? Jeg skal i hvert fald ikke bruge min dyrbare tid på blanketter, komitéer og regnskaber mere.

Her er regnskabet

Hvis du vil se de svimlende beløb jeg har tjent, minus udgifterne, så har jeg postet regnskabet på denne side. Det skal jeg nemlig. For at undgå en politianmeldelse.

Tak fordi du læste med. Husk at du ganske gratis kan lytte til podcasteepisoderne “Historier fra Coronaland” og høre hvordan danskerne kom igennem Coronakrisen.

Om podcastproducer Hallkom/Anette Hallstrøm:

Tidligere studievært og journalist i blandt andet Danmarks Radio og nu fultidsproducer for mange forskellige kunder i mit firma Hallkom. Udover podcasts hjælper jeg virksomheder med kommunikation, speaks, videodubbing og markedsføring på sociale medier. Læs mere om dine muligheder her