+45 5157 8146

I denne artikelserie får du gratis råd om produktion af podcast. Den er skrevet til dig, der gerne vil blive bedre til at lave din egen podcast eller overvejer at starte en. Denne artikel handler om forberedelse, research og interviewteknik.

Research for åben mikrofon, en endeløs vandring i 20 forskellige vinkler eller historier og dårlige interviewspørgsmål. Det kan være resultatet, når man lytter til podcasts. Men ikke når du har læst anden del af artikelserien ”Podcast som en Pro”. For så har du fået tips og tricks til at skabe en podcast, folk gider at lytte til. Forberedelse kan hjælpe dig et langt stykke af vejen. Både forberedelse af dit interview og af selve optagelsen

Hallkom læsetid på indlæg

Links til de andre artikler i serien:
I denne artikel kan du læse om:
  • Hvad skal man tænke på, inden man optager podcast?
  • Hvorfor er forberedelse og research så vigtigt?
  • Hvordan interviewer man som en pro?

Er der ord, du ikke har set før? Tjek ordlisten i bunden af artiklen.


Du får artiklerne ”Podcast som en Pro” ved at følge min blog eller skrive dig op til mit nyhedsbrev [get:it] by Hallkom.


 

Ting at tænke på, inden du optager:

Forberedelse er alfa-omega. Både fordi du ved, hvad du skal interviewe din gæst om og i hvilken rækkefølge, du skal interviewe. Det vil lette den efterfølgende redigering enormt, hvis du har optaget i kronologisk rækkefølge, og du vil også spare tid med redigeringen.

  • Hav en klar idé og et mål med dit interview, så du ikke ender med at have optaget en råfil på flere timer, som du skal klippe frem og tilbage i, når du redigerer. Det er en god idé at forberede dig så grundigt, så du nærmest optager ”live”.
  • Tænk over hvad dit emne er og hvad din podcast/interview handler om
  • Hold dig til emnet, når du interviewer. Bevæger du dig ud i mange forskellige historier/vinkler, kan det blive uoverskueligt eller uinteressant at lytte til.

Forberedelse: Research, Research, Research…

  • Research hos den person du gerne vil interviewe, og gør det før du skal interviewe. Så er du sikker på, at du har fundet den rigtige person, der kan fortælle præcist det, du gerne vil have belyst/fortalt, og du får ikke ”ubehagelige overraskelser” mens du optager.
  • Måske har du hørt nogen i en interviewsituation svare “Det aner jeg intet om” eller “det er jeg ikke den rette person at spørge om”. Når jeg hører det, tænker jeg altid ”Ups” – det kunne være undgået med research.
  • Researchspørgsmål skal finde sted inden interviewet. Så bruger du nemlig interviewet på relevante spørgsmål og ikke på research, og du undgår at blive overrasket over noget, du ikke vidste på forhånd. Research vil sige, at du får alle de fakta du kan på plads inden selve interviewet.
  • Din research kan du i øvrigt bruge som tekst, beskrivelse eller bullets i dine shownotes, som forklarer lytterne hvad det er, de skal lytte til i din podcast. Eller du kan bruge fakta til en introduktion til podcasten, som du selv speaker. Mere om dette i en af de kommende artikler.

”Jeg hører mange podcasts. Nogle er fremragende. Andre er rent ud sagt ringe og indeholder basale fejl, der nemt kunne være undgået med ordentlig forberedelse”

Gode råd til forberedelse af interview og til at undgå, at luften går af ballonen

Fordi jeg gerne vil ende med et brugbart interview, folk gider lytte til, forbereder jeg mig altid grundigt. Jeg tænker nøje over:

      • Hvilken historie/hvilket emne vil jeg gerne have min interviewperson til at fortælle?
      • Hvor skal jeg starte, hvad skal frem under interviewet og hvor skal interviewet/historien slutte? Hvad er perspektiveringen, konklusionen?

Skriv gerne dine spørgsmål ned, men vær ikke “slave” af dem, og vær altid opmærksom på at lytte til det, der bliver sagt. Så kan du stille opfølgende spørgsmål, hvis personen siger noget spændende, der er værd at gribe fat i. Det er svært. Men øvelse gør mester. Dette gælder naturligvis også, hvis du “bare” skal tale om et emne selv. Tænk over hvor du vil starte, hvor du vil hen og hvordan du vil slutte podcasten.

Men ”luften skal ikke gå af ballonen”. Ofte er det en hårfin balance mellem at få fakta på plads før dit interview og at den du interviewer ikke fortæller hele sin historie som led i din research. Hvis du ”får hele historien” inden selve interviewet, skal personen fortælle sin historie to gange. Så går luften af ballonen og det bliver sjældent lige så godt anden gang (selve interviewet) som første gang (research).

Gode råd til interviewteknik

Disse råd kan du bruge i din forberedelse til alle interviewsituationer. Både til din podcast, til en blog eller en artikel.

”Hvorfor giver nogle spørgsmål gode svar og andre spørgsmål dårlige svar? Er der et mønster? Ja der er. Og her er tips til at stille gode spørgsmål”

I 90’erne, da jeg arbejdede i Danmarks Radio, var jeg heldig at deltage i et interviewkursus med den canadiske forfatter, journalist og ekspert i interviewteknik, John Sawatsky. John og hans studerende undrede sig over, hvorfor nogle spørgsmål giver dårlige svar mens andre giver rigtig gode svar. Derfor satte de sig for at kategorisere tusindvis af spørgsmål og ditto svar for derefter at analysere resultaterne.

Her er nogle af John Sawatskys guldkorn. De er enkle, men virkningsfulde.
      • Stil ikke to spørgsmål på en gang – den interviewede vil næsten altid (kun) svare på det sidste eller på det spørgsmål, de har mest lyst til at svare på
      • Stil ikke spørgsmål, interviewpersonen kan besvare med ja/nej (lukkede spørgsmål). Hvis det alligevel sker, så opfølg med ”hvorfor/hvorfor ikke”?
      • Stil ikke et spørgsmål, som du selv svarer på eller selv kommenterer – den interviewede vil oftest svare på kommentaren eller dit ”eget” svar i stedet for at svare på selve spørgsmålet
      • Stil ikke trigger-spørgsmål (Trigger-spørgsmål provokerer interviewpersonen voldsomt. Men er du hardcore journalist og ønsker at stille sådanne spørgsmål, er de helt på deres plads). Eksempel: Hvornår holdt du op med at slå din partner? Det er meget tvivlsomt, at personen vil svare andet end at: “det gør jeg da heller ikke”.
      • Stil ikke research-spørgsmål i interviewet. Research før interviewet, som nævnt tidligere
      • “Ikke”-spørgsmål… For eksempel: “Og da du så endelig kom ud af det…” (her mangler et spørgsmål. Interviewpersonen ved ikke helt, hvad vedkommende skal svare, men vil gøre sit bedste for at forstå hvad dit spørgsmål ville have været)

Overvej i øvrigt at foretage dit interview med kortest mulige og mest enkle spørgsmål. Du vil sikkert undre dig over dette, men prøv at høre hvad der sker, når du gør det; Du lader personen fortælle historien, hvilket kan være meget virkningsfuldt. Du kan fortælle “forhistorien” i et oplæg. Og i interviewet stiller du for eksempel disse spørgsmål:

      • Hvad skete der?
      • Hvad skete der så?
      • Og derefter, hvad gjorde du så?
      • Og hvad skete der til slut?
      • Hvad følte du?
      • Hvad tænkte du?
      • Hvad nu?

Sidstnævnte teknik foretrækker jeg, hvis jeg skal have min interviewperson til at fortælle en historie. Det er faktisk denne teknik jeg forsøger at følge mest muligt i min nye, egenproducerede podcast Historier fra Coronaland. 

Er man hardcore kritisk journalist vil man formentlig vælge en anden taktik.

Til slut et vigtigt tip, når du interviewer/optager: Lær at nikke i stedet for at svare “mmmm”….”mmmm”. Det er nemlig ikke så fedt at lytte til. Forklaring følger i næste artikel, Podcast som en Pro 3/4, hvor du også får gode råd om lyd, støj, og tips og tricks til at få en god optagelse i kassen.

 


Jeg håber, du kan bruge denne artikelserie til at blive klogere på, hvordan du skaber nogle interessante podcasts, som folk gerne vil lytte til.

Hvordan forbereder du dig, når du skal optage podcast? Smid gerne en kommentar længere nede


Hallkom anbefaler – software og hardware

OBS: Mine anbefalinger er ikke sponsoreret af de nævnte firmaer. Jeg har selv valgt at investere…

Ordliste (et mix af officielle udtryk og mine egne udtryk)

      • Speak: Det, du siger (ren tale i modsætning til musik)
      • Råfiler: De filer, du kommer “hjem med” efter du har optaget. Filer som er “ubehandlede” (ingen effekter, ikke klippet i)
      • Cleansound: Rumlyd. Altid vigtig at optage 10-15 sekunders “ingenting”
      • Intro: En speak – eventuelt over musik – som introducerer emnet til podcasten og hvad dine lyttere kan forvente
      • Outro: En speak – eventuelt over musik – hvor du kan takke den, du har interviewet, og fortælle hvad dine lyttere kan forvente i næste episode
      • Shownotes: Kort tekst, der fortæller hvad lytterne kan forvente sig, hvis de lytter til din podcast. Et kort resumé eventuelt med links til ting, du eller din gæst nævner i podcasten
      • Klippemanus: Hvis du har nogen til at klippe din podcast for dig, og du vil fortælle hvad der skal med eller ikke skal med, er det vigtigt med et klippemanus.
      • Teaser/Spot: En lille lydbid (eventuelt over musik) som præcist fortæller, hvad din podcast handler om. Denne kan du bruge på sociale medier eventuelt monteret med video.
      • Skiller: En lille musikalsk lydbid, som skiller dine forskellige afsnit i podcasten ad
      • Fade: At musikken fader op eller ud for eksempel under speak

Links/artikler, som fortæller hvorfor podcasts og lyd er fremtiden og stadig bliver mere og mere populære

Om Hallkom/Anette Hallstrøm:

Med min fortid som studievært og journalist på blandt andet Danmarks Radio har jeg klippet en lang række radioprogrammer både med fysiske spolebånd og senere med redigeringssoftware. Nu lever jeg af at redigere podcasts for flere forskellige kunder, herunder Sustain Daily og deres ugentlige podcast om bæredygtighed. Udover at editere podcasts hjælper jeg virksomheder med kommunikation, markedsføring, speaks, videodubbing og markedsføring på sociale medier.

Skal jeg klippe din podcast?

Hvis du ikke har mod på at kaste dig ud i det selv, og du gerne vil have professionel lyd og produktion, er du velkommen til at skrive til mig for priser og betingelser: info@hallkom.dk

Vil du have et kursus i podcasteditering og lære Hindenburg bedre at kende?

Skriv til mig for mere info omkring kurset og priser: info@hallkom.dk

Grafik til artikelserien af canneroth.se

 

OBS: Disse artikler må ikke kopieres eller benyttes hverken helt eller delvist uden forudgående aftale med Anette Hallstrøm/Hallkom.

De må gerne linkes til, hvis du krediterer mig som kilde og forfatter! For plagiarisme er bare totalt uncool.

Tak!

Hvad er din største udfordring når du forbereder din podcast? Smid gerne en kommentar herunder…