+45 5157 8146

Det kan være forfærdeligt at blive fyret. Men du kan også vende det til noget godt. Her er historien om mine egne fyringer og syv gode råd til at komme videre, hvis du selv er blevet fyret

Hallkom læsetid på indlæg

Jeg er blevet fyret flere gange i mit liv og troede aldrig jeg ville komme over det. Men nu her mange år efter kan jeg se, at det har gjort mig stærkere. Måske kan du bruge artiklen her til selv at komme videre? For selvom det er slemt, når det sker, kan du vende det til noget godt.

Denne artikel er dedikeret til dig, der er blevet fyret. Du får syv gode råd til at komme videre – men først historien om mine egne fyringer…

Fire fyringer: to var forventet – to gjorde nas

To af gangene hvor jeg blev fyret var helt forventet. Virksomheden blev opkøbt af et større firma, pludselig var vi to marketingchefer, og så vidste jeg godt hvor det bar hen. Så da jeg blev hevet ind på chefens kontor, blev jeg ikke overrasket over fyresedlen.

Men de andre to fyringer kom helt bag på mig, og jeg befandt mig i en choktilstand længe efter. De føltes som et slag i mellemgulvet og jeg følte mig uønsket, ubrugelig og uduelig. Sjovt nok var begge disse fyringer fra Danmarks Radio…

Jeg tænkte: Hvordan skal jeg nogensinde komme videre?

Første fyring – som morgenvært på Danmarks Radio P3 i 1991:

Jeg havde en fest på P3 fra 1987, hvor jeg var radiovært indtil fyringen i 1991. Jeg arbejdede som freelancer på alle mulige forskellige P3-programmer: “7’eren” (tre timers aftenradio med musik, studieværter, indslag, interviews, skøre idéer osv.), jeg var natradiovært, morgenradiovært, aften-DJ og meget andet. Jeg fik fanbreve fra folk, som kunne lide min personlige stil, min stemme og den musik, jeg valgte at spille. Det var før tiden med mobiltelefoner, internet og computerstyret musik.

Jeg følte mig elsket og populær. Men så fik morgenfladen ny redaktør. Han kaldte alle ind til samtale på sit kontor, og jeg husker stadig slaget i mellemgulvet, da han kort tid efter samtalen var startet sagde “Anette, du skal ikke være vært på morgenradioen længere. For jeg kan ikke lide din stemme”…

Jeg må have hørt forkert, tænkte jeg.

Men jeg hørte ikke forkert. Jeg var så ked af det, at jeg brød grædende sammen på redaktørens kontor. To måneder efter fyringen blev jeg kåret som nummer 18 på listen over Danmarks mest populære radiostemmer i et glittet ugeblad, og til prisfesten sendte jeg blikke til redaktøren, som også var til stede. Jeg tænkte på karma. Redaktøren laver i øvrigt ikke radio mere.

Hvordan kommer du videre efter en fyring?

Et par billeder fra scrapbogen. Venstre: Interview i Berlingske Tidende som morgenvært på P3 Højre øverst: To læserbreve, der var uenige i fyringerne af mig Højre nederst: Da jeg blev valgt ind på plads nr. 18 over de mest populære radioværter i Danmark

Anden fyring – som aftenvært på Danmarks Radios P4 medio 90’erne:

Jeg kom tilbage til DR i midt 90’erne, hvor jeg blev ansat som studievært på P4 lørdag aften. Konceptet var musik og præsentation af musikken hver lørdag aften fra 19-24. På det tidspunkt var den computerstyrede musik indført, så der lå en spilleliste klar på computeren, når jeg gik ind i studiet lørdag aften. Jeg skulle bare koncentrere mig om at præsentere musikken og hyggesnakke.

Men så en lørdag aften fik jeg en idé. Hvorfor ikke åbne for telefonerne og lade lytterne ringe ind med deres lytterønsker? Jeg tænkte ikke så meget over konsekvenserne – jeg gjorde det bare. Og det blev en mega-populær aften. Telefonerne kimede i et væk, og folk blev glade, når de hørte netop deres yndlingssang spillet i radioen. Kort før midnat takkede jeg publikum og sagde, at jeg på grund af aftenens succes ville forsøge at gøre noget lignende i nær fremtid.

Efter midnatsradioavisen ringede telefonen. Det var min chef….

“Hvad F***** tænker du på? Det ka’ du da ikke stå og love lytterne”, sagde hun.

Hun var rasende og spurgte, hvad jeg bildte mig ind? Ikke kun gjorde jeg noget, der ikke var aftalt (altså det var jo ikke fordi jeg sagde bandeord i radioen eller noget – jeg opfyldte bare lytterønsker) – jeg havde også den frækhed at love, at det måske ville ske igen. Så blev jeg også fyret fra den tjans, og det var jeg også ret ked af.

Redaktøren laver ikke radio mere. Og jeg tænkte igen på karma. For sidenhen kom der lytterønsker på P4-aften. Og ikke kun lørdag aften, men hver aften. Måske var jeg i virkeligheden First Mover dengang? Sådan har jeg valgt at se det.

Hvordan kom jeg videre?

Jeg greb mine fyringer an, som jeg har grebet enhver anden negativ begivenhed an i mit liv: Ikke at blive bitter, ikke at krybe i et musehul, ikke at fremstå som et offer – og så se at komme videre. Op på hesten igen. Tro på, at jeg stadig havde noget at byde på, trods fyringerne. Tænke nøje over, at de redaktører, som fyrede mig, ikke var guder, men bare almindelige mennesker med en holdning. En holdning til mig som ikke matchede særlig godt. Jeg vil ikke sige, at det var nemt at komme videre, men det lykkedes til slut.

Efter fyringerne fortsatte jeg med at arbejde med det, jeg elskede, nemlig at lave radio. Efter en tur til kommunikationsbranchen og Microsoft, ejer jeg i dag mit eget firma og bruger den store viden, jeg oparbejdede i mine mange år som studievært og lydklipper, til at producere og redigere podcasts og indtale speak. Man kan næsten sige, at jeg er vendt tilbage til rødderne.

Syv gode råd til dig, der er blevet fyret og til hvordan du kommer videre

 1. Forsøg at se det i et større perspektiv. Om et stykke tid kan du måske se, hvad du skulle lære af den oplevelse
 2. Erkend at der ikke var et godt match mellem dig og din chef. Måske kan du lave noget lignende på en anden arbejdsplads med en anden chef, hvor der er et bedre match?
 3. Tag det ikke personligt. Heller ikke selvom det er personligt.
 4. Din chef er ikke Gud. Bare fordi et andet menneske fyrer dig, betyder det ikke, at de er Gud, eller at deres fyring af dig er berettiget.
 5. Du er ikke dårlig. Bare fordi et andet menneske fyrer dig, betyder det ikke, at du er dårlig til det, du kan.
 6. Se mulighederne. Kom videre. Du er god, og der er helt sikkert en anden arbejdsplads, der kan bruge dig til noget.
 7. Brug den ekstra tid, du måske har til dig selv efter en fyring, til noget godt:
  • Brug tid på dig selv
  • Gå ture, få luft, motion, solskin, natur og saml noget skrald (det er godt for sjælen)
  • Sug viden til dig – dygtiggør dig på kurser, seminarer, efteruddannelse
  • NETVÆRK med andre mennesker (det skal du i øvrigt huske at gøre altid – specielt mens du er i job og ikke kun efter en fyring)

 

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med dit fremtidige arbejdsliv.

Hvad er dit bedste råd til andre, der er blevet fyret? Skriv en kommentar…

Hallkom producerer og editerer podcasts, indtaler speak og laver videoer. Jeg hjælper virksomheder med at kommunikere bedre og skriver artikler samt oplæg til debat om blandt andet kommunikation, marketing, podcast editering, sprog, præsentationsteknik, tips+tricks, freelance-livet og iværksætterlivet.