+45 5157 8146

Jeg. Samler. Skrald.

 

Og det har jeg gjort de sidste 10 år, hvor jeg har bevæget mig ud med mine poser for at samle skodder, plast og andet skrald, som andre smider i naturen. Men hvorfor nu det?

Når man er soloselvstændig, kan man for det meste planlægge sin egen arbejdstid. Og som virksomhedsejer vil jeg gerne gå foran og vise flaget. Derfor har jeg skrevet denne artikel, fordi jeg brænder for naturen og synes det er FRYGTELIGT at se hvor meget skrald, folk smider på gader og stræder, i vejkanter, på stranden og i skoven.

Det er mit og Hallkoms bud på CSR – Corporate Social Responsibility, selvom min virksomhed næppe kan kaldes “Corporate”, da den er et one woman show.

Jeg har samlet skrald siden 2010 efter en rejse til Grækenland, hvor jeg besøgte en ruin på øen Limnos. Dér flød plastflasker i stride strømme, der var ingen skraldespande og ingen, der fjernede flaskerne. Efter jeg kom hjem, begyndte jeg at se skrald overalt i naturen og begyndte at samle op og tage fotos. Så jeg har “plogget” før det blev en trend og blev kaldt Plogging. Og jeg har deltaget i den årlige skraldeindsamling, arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening.

Du skal selv være den forandring, som du ønsker at se i verden (Citat af Ghandi)

At se al det skrald, der ligger i naturen, også i Sverige hvor jeg bor nu, de virale videoer og billeder af “plastik-have”, der bliver “kastet op” på strande i verden, har fået mig til at tage endnu mere action. Jeg rydder op på gader, strande, stier, rabatter etc flere gange om ugen. Billedet er fra en artikel i lokalavisen, som var med mig ude at samle skrald i 2018.Hallkom-samler-skrald-2018-lokalavisen

Men hvorfor gør jeg det?

  1. Jeg kan ikke bare kan sidde på min bare r** og se på hvad der sker. Verden er ved at drukne i skrald, som vi mennesker kaster i naturen. Den – og dyrene – lider! Nogen er nødt til at gøre noget, for naturen kan ikke selv rydde op!
  2. Ved at vise flaget og samle andres skrald op i naturen håber jeg på at skabe debat og måske endda en holdningsændring, så det bliver uacceptabelt at smide skrald i naturen.

Hvis du allerede nu tænker, “hvad kan jeg gøre”? Så hæng på…links og muligheder nederst i artiklen.

En normal arbejdsdag for mig involverer….indsamling af skrald

Jeg er mest effektiv fra morgen til frokost. Efter frokost tager jeg mine poser, min “Litterpicker” og min cykel, og så går jeg ellers i gang. Jeg har skabt et særligt “skraldesamlingshandle” på Instagram, hvor jeg lægger billeder op af det, jeg samler. Følg mit skralde-alter-ego Litterheroine her.

Jeg har også skabt en lokal Facebookgruppe, hvis formål er at samles mindst fire gange om året og sammen samle skrald fra naturen. Der er nu 600 medlemmer fra lokalområdet, og når jeg arrangerer månedlige skraldesamlinger dukker der som regel 20 mennesker op bevæbnet med “grabbere”, handsker og veste. Bor du i Malmö eller i nærheden, er du meget velkommen i gruppen. Find Håll Limhamn rent på Facebook.

Her er hvad folk smider…

Jeg finder ting, der er rigtig dårlige for miljøet. Cigaretskodder indeholder plast og gifte, som efterlader spor i naturen og gifte i grundvandet. Plastik og polystyrene opløses i mindre bidder for at ende som mikroplast i havet. Og i de fisk, vi spiser. Her er listen:

👉 Cigareskodder og “snus” (Små pakker med tobak, som man lægger i munden, suger tobakken ud og spytter det ud i naturen i stedet for i skraldespanden….ja jeg ved det. Lækkert. Men jeg har handsker på)
👉 Cigaretpakker
👉 Vådservietter (som nu er blevet tørre og ikke opløses som andre servietter)
👉 Slikpapir og ispapir
👉 Sugerør af plastik
👉 Plastikflasker
👉 Plastikskruelåg til flasker og plastlåg til engangskaffekopper
👉 Plastikposer (dem fylder jeg med skrald)
👉 Dåser og flasker
👉 Polystyrene (Flamingo)
👉 Engangskopper fra kaffeforretninger og sodavandsditto fra burgerrestauranter
👉 Rester af balloner (fra f.eks. børnefødselsdage)
👉 Tyggegummi

Hvad kan DU gøre?

Her er nogle idéer:

🙏 Sig nej tak til plastikposer, når du handler. Hav dit eget genbrugsnet med
🙏 Smid dit skod i en skraldespand – IKKE i naturen. Hvis der ikke er en skraldespand, kan du lirke skoddet ind i plasten på pakken eller medbringe et lommeaskebæger
🙏 Medbring dine egne papirposer til frugt og grønt
🙏 Hav en genanvendelig vandflaske med i tasken (gerne en termo, som holder vandet koldt)
🙏 Hav en “keep-cup” – altså en genanvendelig kaffekop med, når du skal have “take-away” kaffe
🙏 Sig NEJ til sugerør af plast
🙏 Saml skrald når du løber eller går for dig selv eller med hunden – på stranden, i parken
🙏 Brug “Beeswax” –  et bæredygtigt alternativ til f.eks. husholdningsfilm og sølvpapir
🙏 Køb tandbørster af bambus eller træ
🙏 Luk for vandet når du børster tænder
🙏 Flyv mindre. Tag på ferie hvor du bor (Staycation)

Jeg er ikke alene…

Hallkom-Samler-Skrald_2018

Via mit skralde-alter-ego på Instagram har jeg fundet ud af, at der er mange tusinde mennesker over hele jorden, og flere og flere hver dag, som har fået nok og som tager sagen i egen hånd ved dels at samle skrald, dels at sige nej til engangs-plastik i alle former. Det er godt. Og det motiverer mig til at blive ved. Her er nogle tips til grupper, du kan være med i. Hvis du søger på “plogging”, Ren Kystlinje eller Saml Skrald på nettet, kan du sikkert finde mange flere:

Hvad med dig? Er du med? Selv den mindste handling og selv det mindste skridt hjælper

Har du lyst til at være en del af #wwlitterpickers? Hvis du samler 3-5 stykker skrald og smider i skraldespanden næste gang, du er ude, har du allerede gjort noget godt. Hvis du tagger dine billeder #wwlitterpickers og lægger dem på Instagram, vil du se, at du er en del af noget stort. Og det er jo stort!

Jeg håber at have inspireret dig en smule.

Anette Hallstrøm – Hallkom